Uusien autojen teknologia

Autojen tekniikka on kehittynyt huimasti siitä kun ensimmäiset autot tulivat myyntiin. Suurimmat kehityksen kohteet ovat olleet moottoreissa, on tullut katalysaattoreita ja hybridejä, uusimpana tulokkaana sähköautot ja esiteltiinpä Geneven automessuilla myös vedyllä kulkeva menopeli.

Biokaasuautot ovatkin olleet markkinoilla jo kauan aikaa. Nämä toki kaikki alentavat autojen päästöjä, ja etenkin ruuhkaisissa suurkaupungeissa ne ovat loistava keino torjua ilmansaasteiden vähentämiseksi. Autojen turvallisuuteen ollaan myös kiinnitetty enemmän huomiota kuin ennen, korirakenteet ovat muuttuneet ja lisäksi uudemmissa autoissa on vakiona ABS-jarrut sekä ajonvakautusjärjestelmät. Tekniikka on mennyt eteenpäin, ja joissakin malleissa on jopa kaistavahti joka hälyttää kuskille jos ote herpaantuu vastaantulijoiden puolelle sekä erilaiset itsejarruttavat systeemit.

Parkkeeraaminen on tehty helpommaksi, koska monissa uusissa autoissa on valmiina peruutustutkat joko pelkällä äänellä tai jopa livekuvalla. Ja onpa Fordeissa ainakin jo nähty tekniikkaa, joka saa auton taskuparkkiin tekemättä itse mitään, sen kuin istuu oloneuvoksena kyydissä. Niin ja tietysti vakionopeudensäätimet ovat perusvarusteita myöskin.

Vielä hetki sitten oli luksusta, jos autossa pystyi kuuntelemaan edes radiota. Sitten tulivat kasettimankat, ja CD-levyjen tullessa myös CD-soittimet yleistyivät. Nykyään auton viihdepuoli toimii mp3-soittimilla, sen kun tökötään muistitikku sille varattuun paikkaan ja käännetään popit kaakkoon. Tai hoidetaan bluetooth-tekniilla esim. omasta älypuhelimesta, ja turhaa edes mainita, että bluetooth on verraton parannus hands free-tekniikkaan, joka jättää kädet vapaaksi auton ohjaamiseen, ei puhelimen räpläämiseen. Moniin autoihin, jos ei ole jo vakiona, saa myös kaiken kattavan viihdepaketin, joka sisältää DVD-ruudut niin takapenkille kuin eteenkin. Tosin, mitä sillä tekee edessä?

Mutta totuus autojen teknologian kehittymisestä on, että tämä on vasta alkua. On kehitetty itsestään kulkevia autoja, ja niitä, joissa nettiin pääsy on vain klikkauksen päässä. Tulevaisuudessa ei tarvita ulkopuolisia navigaattoreita kun reittikartat saadaan näkyviin auton ikkunoihin ja auto osaa tunnistaa kuskinsa mielialan, ja laittaa sen mukaista musiikkia. Tosin, pohdintaa jäi aiheuttamaan se, että yrittääkö auto hillitä kuskin raivoa soittamalla rauhoittavaa musiikkia vaiko lisätä pökköä pesään lisäämällä angstia?